Co asi David Beckham ví o whisky?
Pepa reportuje ze dvou cest po skotských palírnách a spekuluje o napojení Davida Beckhama na alkoholový průmysl.V roce 2014 proslavený fotbalový útočník propůjčil své jméno whisky v hranaté modré láhvi. Pravděpodobně předražený produkt měl přilákat nové, především mladé konzumenty.
Asociace Skotské Whisky reportovala další rekordní rok. V roce 2018 navštívilo palírny whisky ve Skotsku na dva milióny lidí. Skotsko také exportovalo 41 lahví whisky každou sekundu. Možná pan Beckham opět narazil na zlatou žílu.

Wee Witchie (Malá čarodějka). Nejmenší destilační nádoba v palírně Mortlach.
Fotografie © 2019 Josef Litt
Opuštěné prostory…
Někdy navštěvujeme opuštěné a více nepoužívané výrobní prostory v palírnách, které nejsou běžně dostupné veřejnosti.
Fotografie © 2019 Josef Litt
Spousta lidí si stěžuje na jejich první nepříjemnou zkušenost s whisky. Nicméně, kvalita a styl různé whisky se od sebe výrazně liší. Říká se, že na světě je whisky pro každého; jen je třeba ji najít. Přidejte tradici, řemeslo, vášeň a hrdost lidí, kteří whisky dělají, a získáte recept na celoživotní potěšení.
Tvrdý alkohol mi příliš nechutnal a whisky nebyla vyjímkou. Whisky mě zaujala až před deseti lety, když jsem ochutnal zakouřenou jednosladovou Skotskou vypálenou na ostrově Islay. Na tu “mojí whisky” jsem narazil čirou náhodou. Ochutnal jsem další a v následujících letech jsem měl to štěstí, že jsem mohl pomoci ostatním najít jejich oblíbený styl a vychutnávat si rozmanitost, kterou whisky oplývá.
Některé whisky jsou jemné a voní po květinách, některé jsou zakouřené a připomínají dezinfekci. Proč? To je nejlepší se dozvědět přímo u zdroje.
“Příliš čehokoliv je špatné, ale příliš dobré whisky je sotva dost.”
— Mark Twain
lahví Skotské bylo v roce 2018 vyexportováno každou sekundu.
V první polovině roku jsem po Skotských palírnách doprovázel dvě skupiny lidí. Připravený itinerář odrážel znalosti a zkušenosti účastníků. Se skupinou, která se chtěla seznámit se základy, jsme prozkoumali rozdíly ve stylech whisky a probrali jsme jak výrobní proces ovlivňuje výsledný produkt v láhvi. Ochutnali jsme pečlivě vybrané jednosladové whisky nejvyšší kvality, pocházející ze všech koutů Skotska. Poté jsme se přesunuli na ostrov Islay na několik čistě požitkových dní. Tam jsme se věnovali whisky kterou v obchodech nekoupíte, často přímo ze sudů v palírenských sklepech.
Dozvěděli jsme se o sladování, rmutování, kvašení, destilaci a zrání. Zjistili jsme jak moc různé druhy dubu ovlivňují whisky uvnitř sudů a naplnili jsme si vlastní láhev whiskou, kterou jsme si vybrali ze tří rozdílných barelů. Počasí se vydařilo a užili jsme si spoustu legrace a zábavy.

Ochutnávka “piva”.
Fotografie © 2019 Josef Litt
S druhou skupinou jsme skočili přímo do hluboké vody na každoročním Speyside Whisky Festivalu. Na speciálních ochutnávkách jsme například porovnávali whisky z jedné palírny, avšak vyrobené v různých desetiletích. Končili jsme v šedesátých letech minulého století. Ochutnali jsme whisky ze dvou lahví, které se spolu prodávají bezmála za milión korun. Ředitelé palíren nás vzali do palíren, které nejsou běžně otevřené veřejnosti. Provedli nás místy, která již nejsou díky modernizaci vároby používána, ale stále obsahují starou techniku. Prožili jsme si sen milovníka whisky.
Mark Twain údajně prohlásil: “Příliš čehokoliv je špatné, ale příliš dobré whisky je sotva dost”. Přidal bych k tomu, že to samé platí pro znalosti, radost a smích. Během našich cest jsme neměli možnost ochutnat whisky pana Beckhama z hranaté modré láhve, ale vrátili jsme se dostatečně vybaveni znalostmi abychom posoudili, zda-li jeho whisky stojí za to.
Napište mi, pokud byste se ke mě rádi přidali na jedné z budoucích cest za Skotskou Whisky a nebo třeba za potápěním.
Některé palírny používají k chlazení destilátu dlohou měděnou trubku stočenou ve velkém sudu, jako například v palírně Mortlach
Nepoužívané Saladinovo zařízení pro sladování v palírně Dailuaine.
Nejmenší destilační nádoba v palírně Mortlach